skip to Main Content

1 september orgelconcert Harm Hoeve

Na de drukke vakantieweken voor sommigen ver van huis is het weer tijd om ontspanning en cultuur in eigen plaats te zoeken. Daarvoor bent u welkom in de Grote kerk van Genemuiden bij het orgelconcert van Harm Hoeve op D.V. dinsdag 1 september. Hoeve speelt op de hem kenmerkende enthousiaste wijze zowel bekende Nederlandse koraalkunst al ook meer literaire werken Weinigen weten het orgel zo ‘tot leven te laten komen´ als hij.

Het thema van het concert is 75 jaar vrijheid:

 1. Fantasie over Psalm 124 , Harm Hoeve
  De stadshistoricus van Genemuiden, Henk Beens, schrijft over Psalm 124 het volgende:

Op zaterdag 14 april 1945 is Genemuiden bevrijd. De daaropvolgende zondag hielden alle kerken in Genemuiden een gezamenlijke dankdienst in de Hervormde kerk. De belangstelling was zo groot dat niet iedereen in het kerkgebouw kon plaatsnemen. Er werden buiten luidsprekers op

esteld, zodat men ook buiten het kerkgebouw de dankdienst kon volgen.

 1. Liedbewerking Geef uw lot in handen van uw Vader, Franz Schubert 1797-1828
 2. Fantasy The Sound of Music, Richard Rodgers 1902-1979

Muziek uit Amerika; het land van één van onze bevrijders.
In
The Sound of Music wordt het waar gebeurde verhaal verteld van de Oostenrijkse familie von Trapp. Omdat de vader kapitein is, wordt hij op een gegeven moment opgeroepen om in de Tweede Wereldoorlog mee te vechten voor Duitsland. Dit wil hij niet omdat hij anti-nazistisch is. Het gezin vlucht naar het neutrale en vrije Zwitserland. In de fantasie is een selectie van de meest bekende melodieën uit The Sound of Music te beluisteren:

 1. Climb evry mountain
 2. My favorite things
 3. Edeweiss
 4. Do-Re-M
 5. Fantasie over Psalm 43 vers 1 en 4 Harm Hoeve

Psalm 43 wordt wel de Dordtse Verzetspsalm genoemd. Op 13 maart 1941 werden 18 mannen (15 mannen van verzetsgroep De Geuzen en 3 Februaristakers) gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Eén van hen, de gereformeerde onderwijzer Leendert Keesmaat, zette Psalm 43 vers 1 en 4 in op weg naar de excecutie.

 1. Arioso Dank sei dir, HerrGeorg Friedrich Händel 1685-1759

Toen Krommenie bevrijdt was, sleepte men een piano de straat op om vaderlandse liederen te zingen. Iemand haalde de jonge en verlegen Aafje Heynis erbij die daar uit volle borst ‘Dank sei Dir, Herr’ zong. De omstanders huilden van ontroering. Niet alleen omdat men bevrijdt was, maar er was iets in die bijzondere stem dat zelfs de meest nuchtere Nederlander aan het huilen wist te krijgen. Ze is één van Nederlandse grootste zangeressen geworden. Later zei zij over die spontane uitvoering: Ik heb Händel nooit meer zo kunnen zingen als toen. 

 1. March Land of Hope and GloryEdward Elgar 1857-1934

Het tweede volkslied van  Engeland; het land van één van onze bevrijders.De Engelse zangeres Vera Lynn zong met dit lied de mensen weer moed in tijdens de oorlog. 

 1. The Exodus Song, Ernest Gold 1921-1999

Deze muziek is geschreven naar aanleiding van de oprichting van de staat Israël in 1948.

Andante met variaties. Na de bevrijding mocht muziek van Mendelssohn weer klinken. In de oorlog was deze muziek verboden, omdat hij een Jood was. 

 1. Fantasie over het Israëlische Volkslied Hatikwah,
  Félix Mendelssohn-Bartholdy, 1807-1847

Hatikwah gaat over de hoop van het Joodse volk om terug te keren naar het land van zijn voorvaderen uit de diaspora. Op internet is een opname van de BBC te beluisteren waar dit lied op indrukwekkende wijze gezongen wordt door joden in concentratiekamp Bergen-Belsen toen ze bevrijd waren door de Amerikanen.  

 1. Fantasie over Het Wilhelmus, Jan Zwart
  met de bede uit Psalm 134 Dat s HEEREN zegen op u daal.

Evenals de vorige keer is het voor maximaal 150 personen weer mogelijk het concert bij te wonen. Beneden in de kerk zijn via een scherm de verrichtingen van de organist te volgen. Bezoekers dienen vooraf te reserveren via info@orgelcomitegenemuiden.nl . Tijdens de avond gelden de algemene richtlijnen van het RIVM. Wie ziek is, of verkoudheidsklachten heeft, blijft dus thuis. Ook zal er geen koffie of thee worden geschonken. De avond begint om 20.00 uur. De deuren van de kerk zijn om 19.30 uur open. De toegang tot het concert is gratis. Bij de uitgang wordt gecollecteerd voor het Orgelcomité Genemuiden. In het besef dat we langzaamaan weer terug gaan naar het oude normaal, zal dit orgelconcert niet meer via livestream te volgen zijn.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *