skip to Main Content

Op deze datum was het de bedoeling dat André Knevel uit Canada een concert zou geven maar u begrijpt dat COVID19 veel reisbeperkingen veroorzaakt en dit concert om die reden niet kan doorgaan. Harm Hoeve is bereid gevonden op deze avond een concert te geven. Het thema van de avond is “75 jaar vrijheid”

PROGRAMMA:

1. Fantasie over Psalm 124 -Harm Hoeve

De stadshistoricus van Genemuiden, Henk Beens, schrijft over Psalm 124 het volgende:
Op zaterdag 14 april 1945 is Genemuiden bevrijd. De daaropvolgende zondag hielden alle kerken in Genemuiden een gezamenlijke dankdienst in de Hervormde kerk. De belangstelling was zo groot dat niet iedereen in het kerkgebouw kon plaatsnemen. Er werden buiten luidsprekers opgesteld, zodat men ook buiten het kerkgebouw de dankdienst kon volgen.

2. Liedbewerking Geef uw lot in handen van uw Vader, Franz Schubert 1797-1828

Uit verhalen van medegevangenen weten we dat dit lied veel troost gaf aan mevrouw Heleen Kuipers-Rietberg (Tante Riek) .

Geef uw lot in handen van uw Vader,
laat uw toekomst over aan de Heer.
Hart vol onrust, zie, Zijn licht komt nader,
en de bergen werpt zijn almacht neer.

Mevrouw Rietberg was één van de grote vrouwen uit het verzet. Ze heeft samen met Frits de Zwerver (Ds. Slomp) de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers opgericht. Ze overleed op 27 december 1944 in het concentratiekamp Ravensbrück. In haar woonplaats Winterswijk heeft ze een standbeeld gekregen. Dit werd door koningin Wilhelmina persoonlijk onthuld.

3. Fantasy The Sound of Music– Richard Rodgers 1902-1979

Muziek uit Amerika; het land van één van onze bevrijders.
In ‘The Sound of Music’ wordt het waar gebeurde verhaal verteld van de Oostenrijkse familie von Trapp. Omdat de vader kapitein is, wordt hij op een gegeven moment opgeroepen om in de Tweede Wereldoorlog mee te vechten voor Duitsland. Dit wil hij niet omdat hij anti-nazistisch is. Het gezin vlucht naar het neutrale en vrije Zwitserland. In de fantasie is een selectie van de meest bekende melodieën uit ‘The Sound of Music’ te beluisteren:

Climb ev’ry mountain
My favorite things
Edeweiss
Do-Re-Mi

4. Fantasie over Psalm 43 vers 1 en 4 – Harm Hoeve

Psalm 43 wordt wel de Dordtse Verzetspsalm genoemd. Op 13 maart 1941 werden 18 mannen (15 mannen van verzetsgroep ‘De Geuzen’ en 3 Februaristakers) gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Eén van hen, de gereformeerde onderwijzer Leendert Keesmaat, zette Psalm 43 vers 1 en 4 in op weg naar de excecutie.

5. Arioso Dank sei dir, Herr – Georg Friedrich Händel 1685-1759

Toen Krommenie bevrijdt was, sleepte men een piano de straat op om vaderlandse liederen te zingen. Iemand haalde de jonge en verlegen Aafje Heynis erbij die daar uit volle borst ‘Dank sei Dir, Herr’ zong. De omstanders huilden van ontroering. Niet alleen omdat men bevrijdt was, maar er was iets in die bijzondere stem dat zelfs de meest nuchtere Nederlander aan het huilen wist te krijgen. Ze is één van Nederlandse grootste zangeressen geworden. Later zei zij over die spontane uitvoering: “Ik heb Händel nooit meer zo kunnen zingen als toen”.

 6. March Land of Hope and Glory – Edward Elgar 1857-1934

Het tweede volkslied van  Engeland; het land van één van onze bevrijders.De Engelse zangeres Vera Lynn zong met dit lied de mensen weer moed in tijdens de oorlog.

7. The Exodus Song – Ernest Gold 1921-1999

Deze muziek is geschreven naar aanleiding van de oprichting van de staat Israël in 1948.

8. Andante met variaties – Félix Mendelssohn-Bartholdy 1807-1847

Na de bevrijding mocht muziek van Mendelssohn weer klinken. In de oorlog was deze muziek verboden, omdat hij een Jood was.

9. Fantasie over het Israëlische Volkslied Hatikwah, Félix Mendelssohn-Bartholdy, 1807-1847

Hatikwah gaat over de hoop van het Joodse volk om terug te keren naar het land van zijn voorvaderen uit de diaspora.

Op internet is een opname van de BBC te beluisteren waar dit lied op indrukwekkende wijze gezongen wordt door joden in concentratiekamp Bergen-Belsen toen ze bevrijd waren door de Amerikanen.

10. Fantasie over Het Wilhelmus, Jan Zwart, 1877 – 1937

” met de bede uit Psalm 134 “Dat ’s HEEREN zegen op u daal’.”

Harm Hoeve werd geboren op 4 december 1964 in Rouveen, gemeente Staphorst. Na zijn opleiding aan de muziekschool in Zwolle ging hij naar het conservatorium, eveneens in Zwolle. Hier studeerde hij orgel bij Harm Jansen en verkreeg de diploma’s docerend en uitvoerend musicus. Ook bekwaamde hij zich in kerkelijk orgelspel en koordirectie. Aan het Hilversumse conservatorium heeft hij piano gestudeerd bij Matthijs Verschoor. Verder volgde Harm Hoeve lessen bij Piet Kee en Guy Bovet aan de Internationale Zomer Academie voor Organisten in Haarlem. Op 24-jarige leeftijd won hij de eerste prijs op het Internationaal Albert Schweitzer Orgelfestival; een interpretatiewedstrijd voor studenten aan diverse conservatoria in Europa.
Als kerkorganist is Harm Hoeve verbonden aan de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Rouveen. Hier is hij, na twee jaren orgelles, op 12-jarige leeftijd begonnen met het begeleiden van de gemeentezang. In deze kerk gaf hij ook zijn eerste orgelconcert. Inmiddels is dit uitgegroeid tot concerten door het hele land. Ook het buitenland wordt bezocht. Harm Hoeve gaf onder andere concerten in Canada, Amerika, Rusland, Duitsland, Schotland en Frankrijk.
Zijn orgelspel is regelmatig te beluisteren op de radio. Bijzonder positieve reacties kreeg hij op de EO-uitzending vanuit The American Cathedral in Parijs. In dit radioprogramma speelde Harm Hoeve op het grote Cavaille-Coll orgel werken van Lemmens, en Gigout.
Regelmatig begeleidt Harm Hoeve diverse koren en solisten bij concerten en cd-opnames. Orgel- en pianolessen geeft hij in een eigen lespraktijk.Tevens is Harm Hoeve actief als dirigent. Wekelijks dirigeert hij een kinder-, jongeren-, gemengd en mannenkoor.

informatie: Harm Hoeve, Beukenlaan 58, 7958 HM  Rouveen
Email: harmhoeve@solcon.nl  , telefoon 0522 292896 , www.Harmhoeve.nl